Tips og trick til at gøre dit køkken mere miljøvenligt

Køkken

Der er ingen argumenter mod at praktisere bæredygtighed. Tværtimod er der en million ting, der taler for at tænke på miljø og klima, og heldigvis er der også måder, hvorpå du kan bygge et mere bæredygtigt, nyt køkken eller optimere dit nuværende køkken. Nogle af vores råd kræver hverken ekstra tid eller penge, og de er oplagte til at gøre dit nuværende køkken ”grønnere”. Skal du snart bygge nyt køkken, har vi også et par gode råde til dig.

Sådan bygger du et nyt, bæredygtigt køkken

Hvad end du skal bygge din boligs første køkken eller udskifte det gamle, kan du gøre brug af de samme finter. Som tommelfingerregel skal du lægge det meste af din energi i dit materialevalg, hvis du ønsker et bæredygtigt køkken.

Bordpladen i køkkenet giver dit køkken en stor del af sin personlighed og sjæl. Vælger du en bordplade i træ, skal du gå efter FSC-certificeret træ. Dette kvalitetsstempel betyder nemlig, at der ikke bliver fældet for mange træer. Du hjælper altså med at bevare klodens skove.

Skabe og skuffer kan fås i spånplader fremstillet af genanvendt træ. Der er her tale om selve kassen til skabet eller skuffen og ikke lågen. Hvis du går efter denne type træ, mindsker du CO2-udledningen og bevarer ligeledes jordens skove.

Hvis du udskifter dit køkken, så sælg det videre. Der er ofte ikke noget i vejen med hverken skabe, låger eller hårde hvidevarer, og folk køber gladelig et helt køkken brugt. Er der noget, som er gået i stykker, så sørg for at aflevere det på genbrugspladsen til genanvendelse i den rigtige container.

Hårde hvidevarer bruger en energimærkning med bogstaver. Her skal du gå efter dem, som har den bedste energimærkning, da de udleder mindst CO2 og forbruger mindst strøm. F.eks. kan du købe kølefryseskabe med B-mærkning og elektriske ovne med A++. Det betyder også, at dit indeklima bliver bedre, så du i sidste ende skal lufte mindre ud og derved bruger du mindre energi på at varme din bolig op igen.

Gør dit nuværende køkken mere miljøvenligt

I 2021 kom der en ny affaldsordning i Danmark. Den fremsætter regler for, hvordan vi skal sortere vores affald, og det er særligt i køkkenet, at vores affald produceres. Vi har både blød og hård plasticemballage fra vores kødprodukter og ketchupflasker, vi har blikdåser fra vores hakkede tomater til lasagnen og vi har glasemballage fra vores sild og syltetøj. Hvis du sorterer affaldet korrekt, er du med til at reducere din udledning af CO2 endnu mere.

Måltidskasser er kommet for at blive og vinder mere og mere indpas med flere producenter. Det smarte ved måltidskasserne er, at du kun får leveret nøjagtig den mængde mad, du skal bruge til retten. Du står altså ikke tilbage med en halv bøtte creme fraiche, et halv kålhoved og et næsten fuldt glas sennep, som du er nødt til at smide ud, fordi du ikke har plads til resten i køleskabet eller fordi det bliver dårligt. Med måltidkasser mindsker du den mængde mad, du smider ud og dermed skåner du også både klima og miljø.

Dine køkkenvinduer er muligvis gamle og utætte, og det er noget der kan mærkes. Både fordi det trækker ind med kold luft, men også fordi varmeregningen stiger om vinteren. Få udskiftet dine ruder i køkkenet for klimaet og miljøets skyld.

Næste gang dine elpærer i køkkenet går, så køb et energivenligt alternativ. Du kan få LED-pærer, som bruger en brøkdel af den energi, en gammeldags halogenpære bruger.

Har du en kaffemaskine, som bruger kapsler? Er dine kapsler i så fald bionedbrydelige? Det er de sandsynligvis ikke, da de fleste supermarkeder kun sælger kapsler lavet i metal. På internettet kan du bestille kaffekapsler, som er lavet af bionedbrydelige materialer, så du kan smide dem direkte i husholdningsaffaldet eller i madaffaldet.

Installér en vandsparer i din vandhane. Det er en lille dims, som du skruer på mundingen af vandhanen, og den laver modstand, således du bruger mindre vand.