En låsesmeds opgaver

En låsesmeds opgaver

Det er de færreste, som ikke har haft brug for hjælp fra en låsesmed, da denne ikke alene beskæftiger sig med låse, men også områder som indbrudssikring og dørtelefoner med adgangskontrol.

Hvis man investerer i en ny ejerbolig eller anden form for ejendom, er et af de første ting, man får skiftet låsen til døren. Det er en tryghed at vide, at man er den eneste, der har nøglerne til ejendommen, da man ikke med sikkerhed kan vide, om alle nøgler er udleveret. Derfor anbefales det, at man hurtigst muligt får skiftet låsen for at være på den sikre side.

I andre tilfælde kan en låsesmed være nyttig, hvis det viser sig, at man har mistet sine nøgler eller fået stjålet tasken efter en tur i byen. Nogle oplever sågar, at de har glemt nøglerne, der hvor de har opholdt sig henover en ferie. Uanset, hvad årsagen er, vil man helst være foruden denne situation – særligt hvis det opdages sent på natten. En låsesmed med døgnvagt kan hurtigt møde en på adressen, så man inden for kort tid kan lukkes ind i sin ejendom.

Hvilke opgaver beskæftiger en låsesmed med?


En låsesmed er en professionel, hvis beskæftigelse omfatter installation, reparation og vedligeholdelse af låse samt sikkerhedssystemer. Sidstnævnte kan eksempelvis være adgangskontrol, hvor man kan lukke sig ind med en chip, kode eller fingeraftryk. Låsesmedes primære opgave er at sikre, at boliger, virksomheder og andre bygninger er ordentligt sikret mod uautoriseret adgang. Alt afhængigt af dørtypen kan der installeres nye låse, som sikrer husstanden/virksomheden.

Udover ovennævnte ydelser kan en låsesmed også udfører følgende:
– Montering af ekstra lås
– Montering af elektronisk lås
– Ekstra nøgler/systemnøgler
– Installere brandskab – sikring af værdifulde genstande
– Installere overvågning
– Installere sikring af vinduer
– Udskifte cylindere

De typiske opgaver, en låsesmed udfører


Installation af låse: En låsesmed kan installere forskellige typer låse på døre, vinduer, skabe og andre adgangspunkter, hvor man gerne vil begrænse adgangen. Hvis man eksempelvis har et låsesystem med systemnøgler, kan man få fremstillet nøgler, der kan begrænse visse personer i en organisation adgang til bestemte områder i organisationen. Systemnøgler kan ikke kopieres, hvilket er en ekstra sikkerhed, og de kan fremstilles således, at rengøringsfolkene kun kan låse sig ind i bygningen, men ikke tilgå lokalet med pengeskabet.

En låsesmed kan hjælpe med at vælge den rigtige lås til det pågældende formål og sørge for korrekt montering.

Reparation af låse: Låse kan blive slidte, og der kan ophobe sig skidt og snavs, der gør at låsen bliver beskadiget eller på anden vis ikke fungerer korrekt. Hvis den beskadigede lås kan reddes, kan en låsesmed reparere denne, så den fungerer igen. Reparationen af en lås kan være alt fra udskiftning af defekte dele, justering af mekanismer og cylindere til rensning af låse, således at låsesmeden sørger for at genoprette låsens funktion.

Kopiering af nøgler: Der kan være flere grunde til, at man gerne vil have en ekstra kopi af nøglerne. Typisk er den yngste i familien klar til at få egne nøgler, hvorfor man har brug for et ekstra sæt nøgler. En anden hyppig årsag er, at man har mistet sine nøgler. Låsesmede har værktøjet og uddannelsen i at kopiere nøgler, så ejere har ekstra nøgler til rådighed, når der er behov for dette. Boligforeninger er blandt den kundegruppe, som ofte har brug for at kopiere nøgler, når der er nye tilflyttere.

Adgangskontrolsystemer: Det er ikke alle låsesmede, men mere de moderne låsesmede, der arbejder med avancerede adgangskontrolsystemer, hvor man ikke har brug for at låse op med en fysisk nøgle. Der er dog også den gruppe, der vælger begge eller en mellemting. Sidstnævnte kræver fortsat en fysisk nøgle, hvor denne drejes i en boks, som er forbundet til et automatisk dørsystem. Ved at dreje nøglen åbnes døren automatisk. De nyere systemer, som man er begyndt at se flere steder i bybilledet og hos private boligejere, er elektroniske låsesystemer, kortadgang, biometriske låse og lignende teknologier, der bruges til at begrænse adgangen til en ejendom, bygning eller et område.

Nødhjælp/akut hjælp: Nogle låsesmede specialiserer sig også indenfor bilnøgler – herunder fysisk nøgle og fjernbetjening. Hvis man har udfordringer med en bilnøgle eller har lukket sig selv ude af boligen, kan en låsesmed tilbyde nødhjælp og hjælpe med at få adgang til bygningen eller køretøjet på en sikker måde. Dermed undgår man at beskadige døren/bilen, og en låsesmed kan typisk kontaktes hele døgnet.

Det er vigtigt at bemærke, at specifikke opgaver og specialiseringer kan variere afhængigt af den enkelte låsesmeds ekspertise og erfaring. En låsesmed kan også tilbyde yderligere sikkerhedstjenester såsom rådgivning om sikkerhedssystemer eller installation af overvågningskameraer.