Engang var der 10, så var der 7, og endnu tidligere tilbage i 1970erne var der en madpyramide. Madpyramiden angav, hvordan man burde sammensætte sin kost for at spise tilstrækkeligt sundt og varieret: Mest fra pyramidens bund, mindre fra midten og allermindst fra pyramidetoppen. I dag er de seneste officielle kostråd erstattet af en visuel kostcirkel. Den nye kostcirkel har i langt højere grad klima og sundhed i fokus end tidligere. Kostcirklen inddeler kosten i 6 forskellige fødevareemner, hvor frugt og grønt sammen med brød, pasta og gryn udgør langt den største andel, man bør spise mest af. Mælk, ost, æg, kød, fisk, bønner og nødder er ikke overraskende de fødevarer, man bør spise mindst af.
Sund og mæt hele dagen
En hektisk hverdag kræver energi, overskud og en sund kost. Dagens 3 måltider skal derfor planlægges og gerne med kostrådene i baghovedet for at være dækket godt ind til hele dagen. En sund morgenmad kan fx være havregryn, grove flakes eller et fiberrigt brødprodukt med ost, men uden tandsmør. Det vil holde maven mæt og skabe et stabilt blodsukker. Er du så heldig at have en sund frokostordning på din arbejdsplads, så kan du udvælge en frokostleverandør med fokus på sundhed og variation. Det gør det nemt og bekvemt at tilvælge den sunde mad hele dagen og hele ugen.
Meget mere korn, endnu mindre kød
De officielle kostråd indeholder anbefalinger til, hvad børn fra 6 år og opefter bør spise, og hvordan man bør sammensætte sin kost for at være dækket ind med vitaminer og mineraler. De nyere kostanbefalinger indeholder i højere grad kornprodukter end førhen. Samtidig indeholder de moderne kostråd anbefalinger om mindre kød og større variation, så man får de nødvendige næringsstoffer. Sund mad giver dig både de nødvendige næringsstoffer og forebygger livsstilssygdomme og overvægt. Følger man kostrådene bidrager man desuden til mindre klimabelastning og større bæredygtighed.