Hvordan bliver man låsesmed, og hvad indebærer jobbet?

Hvordan bliver man låsesmed, og hvad indebærer jobbet?

Der kan være mange gode grunde til, hvorfor du potentielt har en drøm om at blive låsesmed. Men ved du egentlig, hvad der skal til, og hvordan uddannelsen foregår? Og har du nogensinde tænkt på, hvilke kompetencer du skal besidde i jobbet?

Alt i alt tager det 4,5 år at blive låsesmed. Uddannelsen, du tager, hedder faktisk finmekanikeruddannelsen. Den er organiseret således, at du undervejs vælger speciale – dette kan både være finmekaniker, låsesmed eller våbenmekaniker. På uddannelsen starter du på to grundforløb, hvilket udgør trin 1. Derefter starter du på trin 2, hvor du vælger din specialisering. Trin to består af både skole og praktik, og når du har fuldført trinnet, kan du kalde dig låsesmed (afhængig af, hvilken en specialisering du har valgt). Uddannelseskravet er, at du har bestået folkeskolens afgangseksamen samt har fået et gennemsnit på minimum 2,0 i dansk og matematik. For at gå videre fra trin 1 til 2 – altså fra grundforløb til hovedforløb – skal du ligeledes bestå nogle udvalgte fag samt have taget nogle certifikater. Dette fremgår på uddannelsessiderne.

Hvad kan du forvente som låsesmed?

Som låsesmed – og vejen der til – tilegner du dig mange forskellige kompetencer. Nogle af dem havde du måske ikke overvejet, inden du gik i gang. Eksempelvis er der både de lavpraktiske og tekniske færdigheder samt de mere sociale og menneskelige. Du lærer selvfølgelig selve den finmekanisme, der er knyttet til at kunne håndtere komplekse låse- og sikkerhedssystemer. Traditionelle såvel som elektroniske. Derudover skal du også kunne agere sælger og have fokus på den gode kundeservice. Hvis du ender i et “traditionelt” job hos en privat låsesmed, vil dette også indebære kundebesøg hos både privatpersoner og virksomheder.

Mød en låsesmed

Det er forskelligt fra låsesmed til låsesmed, hvad der udgør kernekompetencen. Ligeledes hvad det er, der skiller sig ud i forhold til konkurrenter. AB Låseservice er en låsesmed med base i Odense og Norge, som har fuldt fokus på den høje faglighed og gode kundeservice. Her er kommunikationen mellem kunde og låsesmed, noget der vægtes meget højt. Det kommer til udtryk ved, at der skal være fuld gennemsigtighed i forhold til opgaver, omfang og pris. Ligeledes skal der selvfølgelig anbefales de produkter og løsninger, som giver mest mening i situationen. Det indebærer ikke nødvendigvis de dyreste.

Hvis du mangler info om, hvad en låsesmed laver eller blot vil have lidt inspiration, kan du besøge AB Låseservices hjemmeside – den findes også på norsk, da virksomheden også har afdelinger nær Oslo, Bærum og Asker.